top of page

Urineverlies

Bij urineverlies is er sprake van het niet goed kunnen ophouden van urine. Dit kan dagelijks of eens per week zijn, tijdens sport uitoefening of juist bij aandrnag. Urineverlies heeft vaak een grote invloed op het dagelijks leven. Veel mensen met deze klachten kennen ondertussen alle toiletten in de stad of blijven juist veel meer thuis i.v.m. dit probleem.

  
Zowel vrouwen als mannen kunnen last hebben van urineverlies.

  

Urineverlies kan allerlei oorzaken hebben, b.v. door doorgemaakte zwangerschappen en bevallingen, door verzakkingen, door een slechte bekkenbodemfunctie, door operaties b.v. na een prostaatoperatie. Meestal zijn er meerdere factoren die aanleiding geven tot het ontstaan van urineverlies.

  

Er zijn verschillende soorten urineverlies. De vier meest voorkomende types urine-incontinentie zijn:

  

Stress- of inspanningsincontinentie

Dit is ongewild urineverlies bij plotselinge inspanningen zoals hoesten, niezen, lachen en lichaamsbeweging. Dit soort incontinentie komt het meest voor bij vrouwen, ongeacht hun leeftijd.

Urge- of aandrangincontinentie

Bij urge incontinentie is er sprake van plotselinge, hevige aandrang om te plassen, gevolgd door urineverlies. Men kan dan niet op tijd op de toilet komen en kan ook‘s nachts verschillende keren wakker worden met een sterke aandrang om te urineren.

 

Gemengde incontinentie

Is de term die gebruit wordt wanneer vrouwen zowel symptomen hebben van inspannings- als van aandrangincontinentie.

 

Overloopincontinentie

Treedt op wanneer de blaas niet goed kan worden geledigd. Dit kan worden veroorzaakt door een overactieve bekkenbodem, door slecht functionerende zenuwen of door een blokkade in de urinebuis die de uitstroom van urine tegenhoudt.

 

 

 

 

 

 

​ 

 

 

 

 

bottom of page