top of page

De bekkenbodem in de zwangerschap

​​De bekkenbodem in de zwangerschap

​  

Tijdens de zwangerschap wordt het bindweefsel onder invloed van hormonen zwakker. De steunfunctie en soms ook de sluitfunctie van de bekkenbodem zijn verminderd. Dit proces is normaal en heeft een reden. Door deze hormonale veranderingen en door de toegenomen buikomvang nemen ook de buikspieren in kracht af. Daarnaast drukken de baarmoeder en het nog ongeboren kind op de bekkenbodem. Dit alles geeft een enorme belasting op de bekkenbodem. Aandacht voor een goede rust/belasting verhouding is van groot belang om klachten te voorkomen.

​ 

De bekkenbodem tijdens de bevalling​ 

Dan is er nog de factor van de bevalling. Het is afhankelijk van de soort bevalling of deze nog een negatieve invloed heeft op de bekkenbodem. Denk hierbij aan een knip, een vacuüm een tangverlossing, een langdurige uitdrijving e.d.

 

  

De bekkenbodem na de bevalling

Door de belasting van de zwangerschap, de hormonale relaxatie van de bekkenbodemmusculatuur, de druk van de baby op de bekkenbodem heeft de bekkenbodem al heel wat te verduren tijdens de zwangerschap. Direct na de bevalling is de druk van het ongeboren kind op het bekkenbodemgebied wel weg, maar het duurt nog wel even voordat de stevigheid van het steunweefsel en de spierfunctie van bekkenbodem en buik zich hersteld hebben

 

Dit herstellen kost tijd, minimaal 6-8 weken bij een normale ongecompliceerde bevalling. Wanneer er sprake is geweest van langdurig persen, kunstverlossing, hoog geboortegewicht, fors inscheuren of knippen, kan het herstel langer duren.

 

Belasting en belastbaarheid 

Belasting en belastbaarheid moeten in evenwicht zijn. Doe de eerste 6-8 weken rustig aan en vermijdt tillen zoveel mogelijk; je wilt niet teveel druk op de bekkenbodem komen te staan. Stem de belasting af op de belastbaarheid (dat wil zeggen: doe wat je aan kunt, maar niet méér).

 

Een verstoring in de verhouding tussen belasting en belastbaarheid kan zowel een te zware belasting als een verminderde belastbaarheid zijn. Een instabiel bekken, maar ook de zwangerschap op zich, geeft een verminderde belastbaarheid. Belangrijk is dan ook te werken aan beide.

 

Belasting verminderen: wissel belasten en rust af, neem regelmatig een rustpauze (liggen), maak de werkdagen korter, beperk zware belasting.

 

Belastbaarheid vergroten: blijf bewegen binnen je mogelijkheden.

 

De klachten:

 

* Urineverlies,

 * heftige drang om te plassen,

 * vaak kleine beetjes moeten plassen,

 * moeilijk kunnen (uit)plassen,

 * obstipatie,

 * verlies van windjes,

 * verlies van ontlasting,

 * pijn bij vrijen,

 * pijn in de onderbuik,

 * zwaar gevoel in schede.

 

Als u een van de bovenstaande klachten heeft tijdens de zwangerschap of 6-8 weken na de bevalling, verdient het aanbeveling om hier iets aan te doen. Bekkenfysiotherapeuten, die hiervoor speciaal zijn opgeleid, kunnen met eenvoudige middelen en adviezen uw klachten verminderen of verhelpen.

 

In dit proces speelt u zelf een actieve rol!

 

Op de website www.bekkenbodemonline.nl staan nuttige tips om zo goed mogelijk met de bekkenbodem om te gaan. hieronder een aantal links naar informatie over de bekkenbodem in verschillende fases rond de zwangerschap en bevalling op die site.

 



tijdens de zwangerschap



tijdens de bevalling



na de bevalling

​ 

 

 

 

 

 

bottom of page