top of page

Seksualiteit

Pijn bij het vrijen

 

Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van pijn bij het vrijen. Die pijn kan verschillende oorzaken hebben. Vrouwen hebben bijvoorbeeld vaginale pijn bij geslachtsgemeenschap door een drogere vagina, mannen kunnen pijn hebben tijdens de zaadlozing. Ook stijve botten, spieren, gewrichten en rugklachten kunnen het vrijen ongemakkelijk of pijnlijk maken. In het laatste geval kunnen mensen vaak niet meer vrijen op de manier die ze gewend waren. Dit hoeft geen reden te zijn om helemaal niet meer te vrijen, er zijn vele andere mogelijkheden om te vrijen.

 

Vrouwen

 

Vrouwen en pijn bij geslachtsgemeenschap
Om zonder pijn gemeenschap te hebben is het nodig dat de vagina voldoende vochtig is en de spieren rondom de vagina ontspannen zijn.

Het bewegen van een penis, vingers of vibrator in een vagina die niet vochtig is, kan een pijnlijke schuurplek of wondjes veroorzaken. Vrijen terwijl de vaginaspieren zijn gespannen leidt vrijwel altijd tot pijn.
Bij de meeste vrouwen die last hebben van pijn bij het vrijen is juist niet aan deze twee belangrijke voorwaarden voldaan. Wanneer de spieren in en rond de vagina bij het vrijen altijd (onbewust) gespannen zijn, wordt ook wel van vaginistisch reageren gesproken.

De term vaginisme wordt gebruikt als een vrouw niet in staat is om een penis, vingers of bijvoorbeeld een tampon in de vagina in te brengen terwijl zij dat wel wil. Probeert ze het, dan sluiten de bekkenbodemspieren zich in een soort reflex of kramp. Soms kan er wel iets worden ingebracht, soms slechts enkele centimeters of millimeters. Maar omdat de spieren gespannen zijn, is dat pijnlijk.

Sommige vrouwen hebben hun hele leven last van een vaginistische reactie, anderen alleen een bepaalde periode of alleen met een bepaalde partner. De meeste vrouwen ontdekken dat ze vaginistisch reageren als ze de eerste keer geslachtsgemeenschap proberen te hebben. Het lukt dan niet of doet veel pijn.

Vaak verwacht een vrouw wel dat het de eerste keer pijn zal doen, maar ze houdt er meestal geen rekening mee dat het iedere keer weer pijnlijk is, of dat het helemaal niet lukt. Vaginistisch reageren komt zowel in heteroseksuele als in lesbische relaties voor.
Vaginistisch reageren hoeft geen probleem te zijn. Als iemand eigenlijk liever op een andere manier vrijt en de partner ook, is het geen punt. Een vaginistische reactie kan andere, meer creatieve manieren van vrijen afdwingen

Pijn bij het vrijen kan veroorzaakt worden door uiteenlopende lichamelijke klachten of psychische problemen

 

Mannen

 

Mannen en pijn bij geslachtsgemeenschap
Pijn bij geslachtsgemeenschap komt bij vrouwen veel vaker voor dan bij mannen. Maar ook mannen kunnen pijnklachten hebben.

Wanneer een man last heeft van pijn tijdens de zaadlozing kan dit duiden op een geslachtsziekte, ook wel seksueel overdraagbare aandoening of soa genoemd. Wanneer dit ook maar enigszins mogelijk kan zijn, door onveilig seks, is het verstandig om naar de huisarts, een GGD arts of soa-poli te gaan.

Een blaasontsteking kan ook de oorzaak zijn van een pijnlijke zaadlozing of een laag gehalte aan testosteron (mannelijk hormoon) in het bloed. Soms is uitstellen of tegenhouden van de zaadlozing oorzaak van de pijn. De penis is dan te lang stijf, wat pijnlijk kan zijn. Mannen kunnen ook last hebben van pijn tijdens of na het orgasme. Dit kan het gevolg zijn van spanning in de bekkenbodemspieren. Naast deze pijn tijdens en/of na het orgasme is dan vaak niet de enigste klacht. Veelal is er ook sprake van plasproblemen zoals een slappe straal of een plas die moeilijk op gang komt, lang nadruppelen, gevoel van niet volledig ledigen en vaak plassen.

(uit Seksualiteit.nl)

Wat is er aan te doen?
Denkt u niet "ik ben de enige met deze klachten" want dat bent u niet. Het is raadzaam om uw huisarts te raadplegen die u naar de juiste hulpverlener zal verwijzen. Als er sprake is van een te gespannen bekkenbodem kunnen wij u binnen ons centrum helpen door te leren uw bekkenbodemspieren te ontspannen.

Bovengenoemde klachten worden veelal behandeld door meerdere hulpverleners zoals de seksuoloog, bekkenfysiotherapeut, uroloog en evt. psycholoog. Mocht de stap naar de huisarts u te veel moeite kosten omdat u niet graag met deze klachten naar buiten komt maak dan gerust een afspraak met één van de bekkenfysiotherapeuten die u veel uitleg en adviezen kan geven en u op weg kan helpen! Bellen of mailen kan ook!

 

 

 

bottom of page