top of page

Mannen

Mannen hebben ook een bekkenbodem! Natuurlijk ziet de bekkenbodem er bij mannen en vrouwen wat anders uit. Vrouwen hebben nu eenmaal een opening extra waar vaak ook nog een kindje doorheen geperst moet worden. Vaak betekent dat voor mannen de bekkenbodem dan ook steviger is en eerder de neiging heeft te sterk te zijn in plaats van te slap.


Veel adviezen gelden echter voor zowel mannen als vrouwen.



Als je pijn hebt in het gebied van de prostaat, anus of plasbuis en de uroloog heeft niets kunnen vinden is de kans groot dat het iets te maken heeft met de bekkenbodemspieren die veel te strak staan. Het is een diagnose die vaak lastig te stellen is door de artsen. Bovendien wordt ten onrechte gedacht dat het toch zo simpel is als dat wel het geval is: gewoon loslaten, ga in een warm bad zitten en ontspan je wat meer. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan!



Ook mannen kunnen last hebben van het verliezen van urine of ontlasting en ook mannen kunnen een verzakking krijgen (denk aan beroepen waarbij veel getild moet worden)!



Het is dus net zo belangrijk dat mannen weten waar de bekkenbodem zit en hoe ze deze kunnen aanspannen of ontspannen.



Urineverlies bij mannen komt vaak voor na een operatie aan de prostaat, hetzij omdat deze te groot was en de plasbuis dichtdrukte hetzij omdat er een mate van prostaatkanker werd gevonden.



Ook mannen kunnen vaak het urineverlies weer onder controle krijgen als ze goed leren de bekkenbodemspieren te gebruiken. Vrouwen leren dat al op eerdere leeftijd, rond zwangerschap(pen) en bevallingen(en), waarbij het belangrijk is dat ze dit goed kunnen. Bij mannen komen de bekkenbodemspieren dus vaak pas op latere leeftijd aan de orde.

Ook erectiestoornissen kunnen het gevolg zijn van een niet goed functionerende bekkenbodem zijn en ook dan kan bekkenbodemtraining nogal eens helpen. Lees meer over de seksuele problemen waar mannen mee te maken kunnen hebben en waarbij de bekkenbodem een rol speelt.

 

 

bottom of page