top of page

Bekkenklachten in de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder ‘stabiel’ wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt!! Het soepeler worden van de banden rond de bekkengewrichten heeft een grote invloed op het dagelijks functioneren.


Hierdoor kunnen er in de zwangerschap en na de bevalling veel klachten in de lage rug, rondom bekken en in de benen ontstaan. Deze klachten worden vaak erger tijdens belasting en verminderen met rust. Wat niet wil zeggen dat alleen maar rusten dan goed is. Het is juist van belang om de spierkracht van de spieren die voor de stabiliteit van het bekken moeten zorgen, zo goed mogelijk te houden, dus blijven bewegen, maar wel regelmatig rust inbouwen.


Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven klachten langdurig bestaan. Dat kan variëren van continu pijnklachten tot alleen vlak voor en tijdens de menstruatie. Andere namen voor deze klachten zijn peripartum bekkenpijnsyndroom, bekkeninstabiliteit of symfysiolyse.


Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkeninstabiliteit: deze wordt veroorzaakt door een ongeval of trauma (zoals vallen met de fiets, van de trap vallen of een heel zware bevalling) of een sportletsel (sliding bij voetbal).


Wanneer zich klachten openbaren die wijzen op bekkeninstabiliteit kun je zelf al veel doen. Houd rekening met de verminderde belastbaarheid van het bekken. Dat kan al door wat meer rustpauzes in te lasten, de zwaardere huishoudelijke en verzorgende karweitjes of lange werkdagen (tijdelijk) te beperken. Probeer ook het traplopen te beperken. Gun het lichaam wat extra rust, door een paar keer per dag minstens vijftien minuten te gaan liggen. (Nb zitten is geen rusten voor het bekken, de druk van de romp erop blijft dan bestaan. Rusten = LIGGEN)

 

 

bottom of page